RGB led ekranlar kırmızı, mavi ve yeşil renklerin kullanılması ile 16 bit renk oluşumunu mümkün kılan ekranlardır. Led ekranlar ilk kez 190’li yıllarda Rusya’da icat edilmiştir. İlk icat edildiği dönemlerde sadece zayıf bir kırmızı ışık ortaya çıkarabiliyordu. Teknolojik gelişmeler ile birlikte günümüzde LED ekranlar farklı birçok alanda kullanılabilmektedir. RGB led ekranlar ise 281 trilyon kadar renk oluşturabilmeleri ile bilinmektedir. (281 trilyon renk 16 bit renk oluşumuna denk düşmektedir.)
RGB Led ekranlar birçok yönden günümüzde aktif olarak kullanılan ekranlardır. 16 bit renk oluşumuna izin veren yapısı ve video oynatma özelliği ile RGB Led ekranlar reklam, tanıtım gibi birçok amaçla kullanılmaktadır.
RGB Led ekranlar genellikle seçime bağlı olarak dış mekanda ya da iç mekanda kullanılabilmektedir. Dış mekanlarda kullanılabilen RGB Led ekranlar suya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle RGB LED Ekran tercih ederken mutlaka kullanacağınız alana uygun seçenekleri değerlendirmelisiniz.
RGB LED ekranlarda renk oluşumu için farklı aralıklar kullanılır. Her rengin kendine ait bir aralığı vardır. Bu yöntem ile birçok renk ortaya çıkarılabilmektedir. Renk aralıklarının yanıp sönmesi ve bunların süreleri ise kontrol algoritmaları ile sağlanmaktadır.
LED’lerde anot ve katot olmak üzere iki uç bulunmaktadır. Bu uçlar ortak bir bağlantı ile mevcut bulunmaktadır. Bu da 3 ayrı LED’i bir arada kullanırken sadece 4 bacaktan faydalanılmaktadır. RGB LED Ekran kullanımı ile birçok görüntüyü elde etmek mümkündür.
Renklerin cümbüşünü mümkün kılan RGB Led ekranlarda üç temel renkten faydalanıldığından bahsetmiştik. Bu renkler yeşil, mavi ve kırmızıdır. Dikkatle incelerseniz RGB kısaltması da bu renklerin İngilizce baş harflerinden (Red- Green-Blue) oluşmaktadır.